Tóth Ilonka Szülőház és Oktatóközpont története

 

A kezdet: Petrovics Sándor Kuratóriumi Elnök Levele Kovács Péter Polgármester Úrhoz

 Petrovics S Levele v3

 

„ Mártírhalált halt 1957.VI. 28-án”, „/részlet a 2014. június27-én Árpádföldön, a Tóth Ilonka téren elhangzott beszédből/”

 Petrovics emlékmusor

 

Emlékhely és múzeum lesz Tóth Ilonka árpádföldi szülőháza

Az önkormányzat megvásárolta Tóth Ilonka szülőházát, ahol két év múlva 56-os múzeum nyílik -- videó a mártír orvostanhallgató kivégzése napján tartott megemlékezésről és a nagyon rossz állapotú ingatlan megtekintéséről.

A megemlékezésen beszédet mondott Petrovics Sándor, a Kovász Egyesület elnöke, majd a mártír szülőházánál beszélt Kovács Péter polgármester és Szatmáry László képviselő, majd egy imát mondtak a jelenlévők Máriusz atya közreműködésével, s végül Antalóczy Csaba szavalta el Tóth Ilonka  hazafias ihletésű versét.

 

Megindult az építkezés

Valószínűleg országosan is egyedülálló létesítmény jön létre Árpádföldön, az 56-os mártír, Tóth Ilonka egykori szülőházának helyén, az Állás utcában. A munkálatok megkezdődtek, az ünnepélyes átadásra a forradalom kitörésének 60. évfordulóján, 2016. október 23-án kerül sor. Az ünnepélyes alapkőletételnek számító alaptégla-átadást május 9-én tartották meg.

kepfile

Kovács Péter polgármester a „Tóth Ilonka alaptéglával” a kezében, mellette Bíró Márton, a kivitelezést végző Épkar Zrt. képviseletében és Emődi Kiss Tamás tervező

     A forradalom jelképének számít Tóth Ilonka, a szigorló orvostanhallgató, akit a forradalom leverése után halálra ítéltek és 1957-ben kivégeztek. Az ő ügyében egyszerre látszik a forradalmat eltipró rendszer minden álnoksága és kegyetlensége, és privát szerencsénk, hogy a forradalom mártírja egyre több szállal kötődik a XVI. kerülethez. Szobrát az első Orbán-kormány idején egy XVI. kerületi ingatlan kertjében állították fel, majd a róla elnevezett térre, díszes alapzatra került. A Tóth Ilonka tértől az Állás utcában járótávolságra található a mártír szülőháza, amit az örökösöktől hosszas tárgyalások után sikerült megvásárolni az önkormányzatnak.
     Az önkormányzat nagy lehetőséget látott Tóth Ilonka szülőházában, hiszen az egész országban nem nagyon van olyan emlékhely, ahol a felnövekvő generáció hitelesen megismerkedhetne a forradalom igaz történetével, részben a kivégzett orvostanhallgató sorsán keresztül is. Az ide tervezett emlékhely működtetésére megalapította a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központot (ami ezen kívül a helytörténészeket és a Cinkotai tájházat is magába foglalja), s célul tűzték ki, hogy a forradalom kitörésének 60. évfordulójára már állnia kell az ide tervezett komplexumnak.
    A családi házas övezetben lévő, igen rossz állapotú épület nem enged teret nagyobb épületegyüttesnek, ezért ügyes tervezői megoldással egy több mint száz négyzetméteres épületrészt a föld alá süllyesztenek, így valósítva meg az eredeti elképzelést. A tervező Emődi Kiss Tamás lett, aki korábban a felújított Sashalmi piacot is tervezte, a kivitelezésre az Épkar Zrt. vállalkozott (közbeszerzési eljárás útján), aki történetesen a piac kivitelezője volt.
Dorogi Ferenc árpádföldi képzőművész korábban egy speciális alkotást, egy üreges téglát készített, melyen a feliratok utalnak Tóth Ilonkára és szülőházára. Ezt egy ünnepség keretében szentelték meg az árpádföldi katolikus templomban, s május 9-én, már az építési munkálatok megkezdése után nyílt lehetőség arra, hogy ezt a speciális „alapkövet” átadják az építési munkák helyi vezetőjének. Az Épkart képviselő Bíró Márton építésvezető bizonyára elcsodálkozott, mikor a polgármester kíséretében több tucat ember megjelent az építkezésen (a képviselőkön, a Tóth Ilonka alapítvány tagjain kívül a közügyek iránt érdeklődő árpádföldi lakosok is eljöttek), és egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében a polgármester átadta az építésvezetőnek a remekbe szabott téglát, hogy íme az alapkő, de majd közösen beszéljék meg, hová lehet az épületbe elhelyezni. (S hogy milyen üzenetet helyezzenek a tégla üregébe, még az is eldöntendő kérdés.)
    Elindult tehát a munka, aminek végén egy újjáépített emlékház, valamint egy föld alatti (de világítóablakokkal ellátott) létesítmény jön létre, előadóteremmel, interaktív kiállítóteremmel, s természetesen irodákkal és kiszolgáló helyiségekkel, hogy a forradalom hiteles története iránt érdeklődő fiatalok és idősebbek 40-50 fős csoportokba szerveződve megtekinthessék az interaktív kiállítást, vagy meghallgathassák a még köztünk élő idős forradalmárok visszaemlékezéseit.
    A kivitelezők pedig ilyen kezdet után bizonyára különös igyekezettel dolgoznak, hiszen láthatják, hogy egy kivételes lehetőségeket rejtő ingatlant kell létrehozniuk, amit igen sokan követnek nagy-nagy figyelemmel Árpádföldön, és az egész kerületben is. 
                                                                                                                            Ferenci Zoltán

kepfile

A Tóth Ilonka Emlékház látványterve – az épületben emlékszobát alakítanak ki, a kiállító- és előadóterem a kert hátsó részén, a felszín alatt kap helyet.

Forrás: Helyi Hírek Online

Ön itt van: Főlap Tóth Ilonka Szülőház és Oktatóközpont története